Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy ízületi betegségről, ami leginkább veszélyes a Corsokra...

2007.12.26

Csípő - HD (HIP DYSPLASIA)
A csípőízületi diszplázia lényege: a medencecsont ízületi vápája (acetabulum) és a combcsont feje nem egészen pontosan illeszkednek egymáshoz. Ennek hatására kóros terhelési viszonyok alakulnak ki az ízületben, amely a porc degenerálódásához, az ízület elfajulásához vezethet (arthrosis). Fájdalom, sántaság csak az utóbbi esetben jelentkezik, ezért nem mutat panaszokat a legtöbb enyhén diszpláziás kutyus.

Mivel a tudomány mai állása szerint elsősorban genetikai tényezők felelősek a betegség kialakulásáért, szükséges a tenyészállatok diszplázia szűrése. Recesszív géneken öröklődik ez a tulajdonság, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mentes szülőktől többnyire mentes utódok születnek, de nagyon ritkán előfordulhat diszpláziás utód is. Mivel nem egy génhez köthető a diszplázia, ún. poliklonális öröklésmenetről van szó, ezért genetikai vizsgálat egyelőre nem létezik. Ebből következik, hogy alapvetően a röntgen vizsgálat a legmegbízhatóbb módszer az állomány genetikai állapotának a felmérésére, és hosszú távon a célzott tenyésztéssel érhetjük el a kutyák diszplázia mentességét.

Magyarországon és Európa nagy részén az FCI bírálati rendszerét használják a leggyakrabban, amely 5 kategóriát állapít meg: mentes; majdnem mentes; enyhe; közepes; súlyos. A kutyáknak általában csak közepes és súlyos fokozat esetén kell számolniuk tünetekkel, sántasággal, esetleges orvosi beavatkozással.

Gazdik számára a következő jelek utalhatnak csípőízületi diszpláziára: nehézkesen áll fel a kutya, nem sokat, nem szívesen mozog, futáskor "nyúlugrásban" közlekedik, nem pedig felváltott lábakkal, lépcsőn felfele nehézkesen mozog,, a comb- és farizmok sorvadtabbak mint a fajtársaié.

A betegség szűrését lehetőleg 2 éves kor felett, de kötelezően 12 hónapos kort betöltött kutyán célszerű elvégezni, ennél korábbi vizsgálat a testméretek változása miatt hamis eredményt adhat. (Bizonyos esetekben mégis szükség van kölyökkori előszűrő vizsgálatokra!).
Dr. Sükösd László és Dr. Nándorfi Zoltán
(Pharma-Klinika Kft. 1212 Szt. István út 69. 425-4404)